Güneş'e Azıcık Yaklaşsak Neler Olurdu? - Kozmos Avcıları | Bilimle Birlikte Geleceğe

EN SON

Post Top Ad

Responsive Ads Here

11.29.2016

Güneş'e Azıcık Yaklaşsak Neler Olurdu?

Hepimizin bildiği, duyduğu üzere ortalıkta dolaşan bir iddia var. "Güneş’e 1 cm, 1 m daha yakın olsaydık hepimiz ölürdük." gibi. Peki böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Şunu söyleyebiliriz ki, bilimsel öğretiler bu iddiayı geçersiz kılmakta. Bu iddiayı ortaya atan kişi muhtemelen Dünya ile Güneş’i hep aynı yakınlıkta zannediyor. 


Dünya ve Güneş eliptik yörünge* nedeniyle milyonlarca kilometre yakınlaşıp uzaklaşıyor. Yani bu sayede her kış güneşe daha yakın, her yaz güneşe daha uzağız. Bu mantıkla ilerlersek, 1 cm veya 1 m bizim yanıp kül olmamıza veya soğuktan donmamıza sebep değil. Güneş’e en yakın ve en uzak mesafelerimizin arasında tamı tamına 5 milyon km fark var, yani anlayacağınız bu 1 cm ile ya da 1 m ile olacak iş değil. 


Bu eliptik yörüngeye gelecek olursak, burada da pürüzler ortaya çıkıyor. Dünya bu eliptik yörünge etrafında hareket ederken sağa sola kaymalar olduğu için, bu esnada da birkaç metre uzaklaşıp yakınlaşıyor biricik yıldızımız Güneş’e. Fakat iddiayı ortaya atanlar, bu açıklamalara da cevap bulmuşlar. Kendileri, bu durumda da, ‘Ya işte, o 5 milyon km den 1 m yakın olsaydık kavrulurduk, ölürdük, biterdik.’ diyorlar fakat böyle bir şey de olamaz, çünkü her yıldızın etrafındaki gezegenleri yakıp dondurmayacağı bir alanı var. 

Burada da Goldilocks bölgeleri işe giriyor. Bu bölgelerde bulunan gezegenler yakıp dondurmayacak sıcaklıklarda oluyor. Bizim biricik yıldızımızın Goldilocks bölgesi sınırları ise 108 milyon km ile 250 milyon km arasında bulunuyor. 

Güneşimizin Gordilock Bölgesi

Yani bu açıklamalardan da anlıyoruz ki, bu iddia tamamen asılsız, uydurma, bilimden uzak bir iddiadır.  

*Eliptik Yörünge: Astronomi ve Uzay mühendisliğinde dışmerkezliği (basıklık) 0’dan büyük ama 1’den küçük olan yörüngedir.