NASA, 8.8 Milyar Dolarlık James Webb Uzay Teleskobunu Tamamladı - Kozmos Avcıları | Bilimle Birlikte Geleceğe

EN SON

Post Top Ad

Responsive Ads Here

11.08.2016

NASA, 8.8 Milyar Dolarlık James Webb Uzay Teleskobunu Tamamladı


Hubble Uzay Teleskobu, insanlığa eşi benzeri olmayan görüntüler verdi, Ama çok yakında, yerini daha güçlü bir model alacak. NASA yöneticisi Charles Bolden'ın açıkladığına göre James Webb teleskobunun maliyeti tam 8.8 milyar dolar, bununla beraber James Webb teleskobuyla birlikte evrenin 13 milyar yıl öncesini görmek mümkün. Tam 6.5 metre çapında, altın kaplamalı aynasıyla Hubble'dan 7 kat daha fazla ışık toplayabiliyor, bunun yanı sıra kızılötesi spektrum tarama yeteneğine sahip. Projede çalışan bilim adamı John Matter: "İki yıl boyunca yeniliklerle birlikte sıkı çalıştık. İşte sonuç" diyor.

Evrenin en derin, en eski bölgelerine bakarken, yaşanabilir gezegenleri de avlayabilecek güce sahip. John Matter bu konuyla ilgili: "Başka bir gezegende okyanus oluşturabilecek kadar suyun var olup olmadığını bilmek istiyoruz, ve bunu düşünüyoruz" diyor. Nispeten büyük, son derece pürüzsüz bir ayna sayesinde -Amerika Birleşik Devletleri kadar geniş bir alanı düşünürsek birkaç santimetrelik kusurlar- Ay'da bulunan bir Bombus arısını tespit edebilecek güce sahip.

James Webb Uzay Teleskobu Ariana 5 roketi ile nasıl fırlatılacak?
(Arianespace/ESA/NASA)
Kızılötesi ışık tespit edebilmek için JWST, yaklaşık -220 santigrat civarına kadar soğutulacak. Bu sıcaklığı elde etmek ve güneşten korunmak için insan saçından kalın olmayan 5 zarlı bir katman bulunacak. Bu zarların yapımı geçen hafta bitti. Şimdi ekip titizlik içerisinde Hubble'ın sahip olduğu problemleri çözmek adına testlere başlayacak (James Webb Uzay Teleskobu Dünya'dan yaklaşık 1.5 milyon kilometre uzakta olacağında herhangi bir sorunu çözmek büyük sorun olurdu). Bilim adamları ilk olarak, Ariane 5 roketi ile fırlatma anını simüle etmek için 150 desibellik bir gürültüyle James Webb Uzay Teleskobunu karşı karşıya bırakacaklar. Daha sonra aşırı sıcaklık koşullarında dayanıklı olup olmadığını anlamak adına kriyojenik testlere tabi tutulacak. Son olarak, Hubble'ın sahip olduğu optik sorunlarını yaşamamak adına nihai performans testleri uygulanacak. 

2018'in Ekim ayı için planlanan James Webb misyonu, tam bir ay boyunca astronomları meşgul edecek. Fırlatma dünyanın en güvenli roketi olarak kabul edilen ESA'nın Ariane 5 roketi ile gerçekleşecek. Daha sonra, 2. Lagrange noktasına 30 günlük, 1.5 milyon kilometre yolculuk yapacağız, ve yolda anteni, güneşliğini, ikincil ve birincil aynalarını açacak. Gelen ilk görüntüler, nispeten parlak bir yıldız veya yıldız kümesi olası, herşeyin planlanan gibi gittiğini gösterecektir. Projenin arkasındaki bilim adamları muhtemelen ilk resimleri görene kadar tehlike olasılığını göz önünde bulundurmaktan kendilerini alamayacaktır ve nefeslerini tutacaktır. 





ÇEVİRİ: Umut AKTEPE



Kaynak:

Engadget
NASA